concert 4 april 1985


Soli Deo Gloria

Concert: oratoriumvereniging Soli Deo Gloria, met begeleiding van het Noordhollands Bach-orkest, onder leiding van Hans van Steenbergen. Medewerkenden: Iepje Musch, sopraan; Els Kloos, alt; Jos van der Lans, tenor; Palle Fuhr-Jorgensen, bas; Rob Sturkenboom, tenor (evangelist); Hans van Winsen, bas (Christus), Henriƫtte Gorthuis, luit; Eduard Plagge, viola da gamba; Aukje van Steenbergen, orgel. Plaats: Oosterkerk (HOORN). Gisteravond (Witte Donderdag) bijgewoond door Regina Arbouw.
Belangstelling: Enorm.
Algemene indruk: Uitgevoerd werd de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Deze Passion mist het inleidende gedeelte tot het lijdensdrama. Meteen valt de toehoorder met het beginkoor midden in het tragische gebeuren. Slechts aan de instrumentatie is de verontrusting, de beklemmende sfeer te proeven. De woorden geven hier een iets te dichterlijke tekst aan. Jammer dat in dit beginkoor het begeleidingsorkest zeer veel moeite had om op toon te komen en te blijven. Het maakte de zang onrustig en wegvloeiend.
Hetzelfde euvel trof de eerste alt-aria, deze was ook niet helemaal correct van begeleiding. Gelukkig kon de alt zich in de tweede aria, de meest lyrische, volledig rehabiliteren. Het koor is bijzonder actief, in samenspraak met evangelist en bijfiguren in diverse korte koren, en tussendoor prachtige koralen. Ook de woorden van Christus zijn erg beknopt en door de aparte opstelling van tenor en bas een heel sobere, weinig versierende indruk.
Het continuo was over het algemeen bijzonder betrouwbaar. Het verschil in sfeer tussen de verschillende koren en de koralen, die de Oratoriumvereniging moest uitvoeren was duidelijk merkbaar. Het koor moest meerdere 'rollen' vervullen en het resultaat was goed. Ook de solisten, waarvan Soli Deo Gloria zich wist te verzekeren, hebben een waardevolle bijdrage aan de avond geleverd. Het ligt in de bedoeling van de uitvoering van de Johannes Passion een jaarlijkse traditie te maken op Witte Donderdag. Dit zal door zeer velen worden toegejuicht.

[5-4-1985 ?]