concert 27 maart 1986


Soli Deo Gloria

Foto van de uitvoering van de Johannes Passion in 1986
Soli Deo Gloria voerde gisteravond in de Oosterkerk te Hoorn voor een groot publiek de "Johannes Passion" van Bach uit. (Fotobureau Lex Salverda)

Concert: "Johannes Passion" van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door de christelijke oratoriumvereniging Soli Deo Gloria; met medewerking van: Priti Coles (sopraan), Ans van Dam (alt), Robert Coupe (tenor), Palle Fuhr-Jorgensen (bas), Bob Sturkenboom (tenor/evangelist), Marco Bakker (bas/Christus). De begeleiding was in handen van Henriƫtte Gorthuis (luit), Eduard Plagge (viola da gamba), Aukje van Steenbergen (orgel) en het Noordhollands Bach Orkest. Het geheel stond onder leiding van Hans van Steenbergen. De uitvoering was gisteravond in de Oosterkerk (HOORN). Bijgewoond door Regina Arbouw.

De belangstelling was enorm.
Het is Soli Deo Gloria gelukt deze uitvoering, die op de Witte Donderdag al een traditie begint te worden, tot een succes te maken, mede door zich te verzekeren van uitstekende solisten. Maar ook het gehele grote koor straalt de zelfverzekerdheid en gedisciplineerdheid uit, die nodig is om een zo omvangrijk werk behoorlijk te vertolken.
Het beginkoor, dat niet eenvoudig te volgen is door zijn onrustige achtergrond, gaf toch een goede indruk van de verschillende temperamenten, waarvan het koor zich in deze uitvoering moest bedienen. De koralen zijn natuurlijk het gevoeligst, ook het gemakkelijkst te beluisteren, en Soli Deo Gloria schitterde hier meermalen in. Maar ook de koren, vooral stemmingmakende gedeelten hierin, werden boeiend en genuanceerd gezongen.
Over het algemeen geven de koralen het hoopvolle gebeuren weer. De koren volgden de gebeurtenissen op de voet en de sfeer werd goed weergegeven. De aria's van de solisten werden bijzonder verstaanbaar vertolkt. De inhoud van de altaria's is overpeinzend, bespiegelend, en de alt Ans Laan was zeer goed in staat om deze bedoeling over te brengen.
De sopraan moest natuurlijk de fijne, luchtig aandoende aria "Ich folge dir gleichfalls" brengen - misschien niet helemaal op zijn plaats in deze passie - maar niettemin zorgde zij voor een heerlijk blij stukje werk. Zoals oorspronkelijk de bedoeling was van de componist, werden de recitatieven alle begeleid door de organiste, zowel bij de evangelist als de Christus-partij.
Bijzonder aantrekkelijk was tegen het einde van deze passie de aria "Mein teurer Heiland", waartegen het grote koor het leidkoraal zong. Bijzonder rustig en weloverwogen werd deze aria uitgevoerd.
Hoewel het niet meevalt om hetzelfde werk met een tussenpoos van telkens een jaar te beoordelen, was de uitvoering van de "Johannes Passie" dit jaar uitzonderlijk goed. Na een aanvankelijk aarzelend begin van de instrumentale begeleiding werd ook een klein stemmingsongemak in de eerste korte pauze verholpen.

28 maart 1986