concert 12 september 1980


Uitvoering "Messiah" zeer indrukwekkend

HOORN - Soli Deo Gloria leverde vrijdagavond een indrukwekkende prestatie met de uitvoering van Händels "Messiah" in de kerk van de H.H. Engelbewaarders, die voor een groot deel gevuld was met bezoekers. Medewerking werd verleend door een viertal vokale solisten, door Aukje van Steenbergen die het orgel bespeelde, en door het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Het geheel stond onder leiding van Hans van Steenbergen.
Aan de hand van teksten uit verschillende gedeelten van het Oude Testament wordt in het oratorium de komst van Christus aangekondigd. Daarna volgen weer aan de hand van bijbelteksten Christus' geboorte, zijn lijden, sterven en opstanding. Dit alles wordt verklankt in een aantal koralen, die door het koor worden gezongen, afgewisseld door recitatieven en aria's, gezongen door de solisten.
"Soli" was voor de gelegenheid versterkt door een flink aantal leden van het Anthonis Kleinkoor. Vooral voor de mannenstemmen zal die versterking gewenst zijn geweest, want het aantal vrouwelijke koorleden overtreft het aantal mannen in sterke mate. Dankzij de kwaliteit van de tenoren en bassen is er toch sprake van een heel behoorlijk evenwicht tussen de stemmen. Op de zuiverheid was zelden iets aan te merken, alleen de allerhoogste noten werden soms wat geforceerd gezongen. Slechts een enkele keer was het koor onvoldoende attent op de aanwijzingen van de dirigent, zodat een inzet niet feilloos werd gezongen.
Wanneer alten of sopranen in een gedeelte alleen te horen zijn is er soms een gevoel van weifeling. Zo gauw echter het koor vierstemmig en voluit kan zingen is dat gevoel volkomen verdwenen en ontstaat daarentegen een indruk van ontspannenheid en zelfvertrouwen. Enkele voorbeelden daarvan: "O thou that tellest good tidings ...", "For unto us a Child is born", "He trusted in God ..." en de slotkoren van het tweede en derde deel.
Van de solisten kan gezegd worden dat ze in belangrijke mate bijdroegen tot het welslagen van de uitvoering. Charles van Tassel vertolkte de baspartij. Zijn krachtige stem kon volledig tot zijn recht komen in een aantal aria's. Vooral de aria "The trumpet shall sound", waarin ook de trompet een solo-functie vervult, viel op. De tenor Howard Crook zong zijn partij vol overtuiging. Maja Schermerhorn gaf een uitstekende vertolking van de sopraanpartij. Zo zong zij, schijnbaar moeiteloos, de lastige aria "Rejoice greatly ...". De alt Nel Wisse bezat minder overtuigingskracht. Zij heeft weliswaar een fraaie stem, maar haar volume is, vooral in de lage registers, vrij zwak.
Aukje van Steenbergen bespeelde het Flentrop-kistorgel, dat voor deze uitvoering eigenlijk een te weinig krachtig geluid bezit. Met was slechts zelden hoorbaar (al moet worden opgemerkt dat afwezigheid van de orgelbegeleiding direkt merkbaar zou zijn geweest). Een clavecimbel of een wat groter orgel zou beter hebben voldaan.
Het orkest, bestaande uit leden van het Noordhollands Philharmonisch Orkest, kweet zich goed van haar begeleidende taak, al leek het heilige vuur soms te ontbreken. Koor en orkest hielden elkaar, wat de geluidssterkte betreft, in evenwicht. Hans van Steenbergen kon na afloop, samen met alle uitvoerenden, terecht een langdurig applaus in ontvangst nemen.

P. Roodhuijzen
datum: ?, maar vlak na 12-9-1980