december 1986


Oosterkerkconcert door Soli Deo Gloria

HOORN - Op zondagmiddag 21 december om twee uur gaat Soli Deo Gloria weer een concert verzorgen in de Oosterkerk in Hoorn. Uitgevoerd zal worden de "Messiah" van Georg Friedrich Händel. Händel werd in 1685 geboren als zoon van de barbier-chirurg aan het hof van Weissenfels in Duitsland. Ondanks het verzet van zijn vader ontwikkelde hij zijn muzikale gave terwijl hij het gymnasium bezocht.
In 1703 ging hij naar Hamburg, waar enkele Duitse opera's van hem werden opgevoerd. Na een studiereis door Italië (1706-1710) waar hij kennismaakte met componisten als Corelli en Scarlatti, werd hij kapelmeester aan het hof van de keurvorst van Hannover. Herhaaldelijk kreeg hij verlof om naar o.a. Engeland te reizen, alwaar hij zoveel eer met zijn werken behaalde, dat hij besloot zich blijvend in Londen te vestigen. In Londen stichtte Handel een onderneming voor Italiaanse opera's die zijn eigen werken opvoerde, die echter niet succesvol bleek. Na nog wat pogingen in die richting ondernomen te hebben, stopte hij in 1741 definitief hiermee. Daarna schreef hij in hoofdzaak oratoria op Engelse teksten. Het hoge peil van de Britse koorzang bezielde hem hierbij in hoge mate.
De Messiah, Handels beroemdste werk, behoort tot de grootste werken in de muzikale wereldliteratuur. Zoals veel beroemde werken is het in verhoudingsgewijs korte tijd ontstaan. Handel begon met componeren in augustus 1741 en was er reeds in september van datzelfde jaar mee klaar.
In tegenstelling tot de passies en kantates uit deze tijd, waarvan de teksten samengesteld werden uit bijbelcitaten en vrije poëzie, werden voor de teksten van de Messiah alleen de woorden uit de Bijbel gebruikt. De teksten zijn ontleend aan het Nieuwe en Oude Testament. De Messiah is onderverdeeld in drie stukken.

Het eerste gedeelte geeft de profetie van de komst van de Messias weer, het Kerstnacht-gebeuren, en overdenkingen over de werken van de Heiland. Het tweede deel van het oratorium gaat over de Verlossing en het persoonlijke lijden van de Messias; het bevat tevens het Paasgebeuren. Dit gedeelte wordt afgesloten met een zegevierend "Halleluja". Het derde gedeelte is een Dankzegging aan de Messias voor zijn overwinning op de dood.

Bachorkest
Soli Deo Gloria zal de Messiah in de Oosterkerk uitvoeren met het Noordhollands Bachorkest, onder directie van Hans van Steenbergen, en met Aukje van Steenbergen aan het orgel. Solisten zullen zijn Marjan Smit, sopraan; Ans van Dam, alt; Piet van Kampen, tenor en Henk Smit, bas. Een bezetting die garant staat voor een boeiende middag muziek in de Oosterkerk. Wilt u liever zelf zingen? Dat kan dan bij ons want vooral, bij de tenoren zijn er nog wat plaatsen over. Voor inlichtingen kunt u bellen 02290-13828, mevr. J. Kelder.