voor Witte Donderdag 1990


Soli Deo Gloria brengt Bach met paasintentie

Foto van een repetitie van Soli Deo Gloria: dirigent Hans van Steenbergen in actie, met Aukje van Steenbergen achter de piano en de bassen in volle concentratie
De bassen van Soli Deo Gloria in volle concentratie bij hun wekelijkse repetitie. Volgende week donderdag is het resultaat te horen in de Hoornse Oosterkerk. (foto Theo Groot)

(Van een medewerker)

HOORN - De christelijke oratoriumvereniging Soli Deo Gloria geeft op witte donderdag 12 april de traditionele uitvoering van de Johannes Passion van Bach in de Oosterkerk aan het Hoornse Grote Oost. De compositie, waarvoor het lijdensverhaal van Christus uitgangspunt is, staat al lange tijd centraal op de wekelijkse repetitie-avond. Soli Deo Gloria heeft ongeveer tachtig leden die niet per definitie een christelijke achtergrond hebben.

Koorlid G. Hali van Soli Deo Gloria legt uit dat het plezier in zingen voor alle koorleden het belangrijkste is. Hali: "Natuurlijk is er ook een redelijk zangtalent nodig, maar met een goede instelling kom je al een heel eind." De leeftijd van de koorleden ligt tussen de twintig en de zeventig jaar en die variatie blijkt gunstig te zijn voor de sfeer in het koor. Elke dinsdagavond wordt er gerepeteerd onder leiding van dirigent Hans van Steenbergen, een muziekkenner die ook koren in Amsterdam en Almere onder zijn hoede heeft.

Actie
Het zingen van de Johannes Passion is een inmiddels jaarlijks terugkerende traditie geworden. Bach gebruikte hiervoor de tekst van de Lutherbijbel die in zijn eigen kerk werd gebruikt. Deze woorden wisselde hij af met door een dichter gemaakte teksten die de reacties van de toehoorders op de lijdensweg en de kruisiging weergeven. Deze reacties kregen de vorm van aria's en worden steeds door een solist naar voren gebracht.

Zo zijn de sopraan Marjan Smit, de alt Corinne Romijn, de tenor Wouter Goedhart en de bas Palle Fuhr Jorgensen bij het concert te horen. Ook bij de koralen waarmee de tekst wordt afgewisseld, worden 'reacties' gegeven. Hier gebeurt dat door het vierstemmig gemengde koor dat bij de Hoornse uitvoering de kerkgangers vertegenwoordigt. De evangelist Robert Coupe draagt het verhaal voor; de orgelbegeleiding is van Aukje van Steenbergen. Centraal karakter is uiteraard Christus. Math Dirks tekent voor deze rol.

Het in de lijdenstijd uitvoeren van Bachs MattheĆ¼s- en Johannes Passion is een traditie die eigenlijk alleen in Nederland voorkomt. Het Hoornse gezelschap koos voor de wat kortere 'Johannes' omdat het verhaal daarvan het vlotst doorloopt en vol zit met actie.

Soli Deo Gloria voort de Johannes Passion van Bach uit op donderdag 12 april (20.00 uur) in de Oosterkerk (HOORN). Kaarten kosten fl. 15,- en zijn verkrijgbaar bij muziekhandel Van Meurs, het VVV-kantoor, sigarenmagazijn Neefjes en een uur voor aanvan aan de kerk. Gereserveerde plaatsen kosten fl. 25,- en kunnen worden besteld bij T. Reuzenaar in Zwaag, 02290-41897.

Noordhollands Dagblad, donderdag 5 april 1990