concert 4 april 1996
Christelijke Oratoriumvereniging "Soli Deo Gloria", met medewerking van Nienke Oostenrijk (sopraan); Gary Boyce (counter-tenor); Anthony Robins (tenor/aria's); Robert Coupe (tenor/evangelist); Hans van Heijningen (basaria's); Jean Paul van Spaendonk (bas/Christus); Margriet Verzijl (luit); Susanne Braumann (gamba); Aukje Broers (orgel) en het Noordhollands Bach Orkest; dirigent: Hans van Steenbergen; plaats: Oosterkerk (HOORN); bijgewoond door Regina Arbouw.

Op het programma stond de "Johannes Passion" van Johann Sebastian Bach, een traditie op Witte Donderdag. De belangstelling hiervoor was zeer groot.
Dit was de veertiende "Johannes Passion" sinds de voltooiing van de restauratie van de Oosterkerk, het was een verrassende uitvoering. De altsoli werden gezongen door de counter-tenor Gary Boyce, dat was visueel en muzikaal even wennen. In de eerste aria moest deze jonge zanger duidelijk wennen aan de situatie, de vertolking was bescheiden.
Maar in de aria "Es ist vollbracht" waren de man en zijn stem uitstekend in vorm, het resultaat was roerend mooi gezongen aria's, die expressief werden ondersteund.
Nienke Oostenrijk (sopraan) zong haar aandeel in de avond met zichtbaar gemak, zij paart een heldere stem aan een rustige voordracht.
Alle solisten waren uitstekend op hun taak voorbereid, Soli Deo Gloria had ook dit jaar een goede keuze gemaakt.
Het grote koor zelf bruiste van energie, het kwieke tempo van muziek en zang lag prettig in het gehoor. Vooral in de grote koren aan het begin ("Herr unser Herrscher") en aan het eind ("Ruht wohl") van dit oratorium zongen de koorleden de sterren van de hemel. De zang was beeldend, zonder onduidelijke muzikale passages.
Misschien was er af en toe een wat te gretige inzet te beluisteren, maar het gunstige oordeel leed daar niet onder.
Ook dynamisch had het koor heel wat in zijn mars, het vermogen om een groot koor fluisterzacht te laten zingen is een verdienste van de dirigent. Maar dit koor kan met het grootste gemak een koraal forte ten gehore brengen zonder dat de helderheid of de toon daarvan te lijden heeft. En dat is wel degelijk een verdienste van alle koorleden samen.
Alles bij elkaar een galante, glanzende uitvoering die aantoont dat een goede traditie nooit een sleur behoeft te worden.

REGINA ARBOUW
Noordhollands Dagblad, 4-3-1996.