concert 27 maart 1997


Johannes

Uitvoering van Johannes Passion door de Christelijke Oratorium Vereniging "Soli Deo Gloria" met medewerking van Diane Verdoodt (sopraan); Cecile Roovers (alt); Hans de Vries (bas/aria's); Nanco de Vries (bas/Christus); Ludwig van Gijsegem (tenor/ Evangelist); Hans Timmermans (tenor/aria's); Freek Borstlap (viola da gamba); Marghriet (sic: Margriet) Verzijl (luit); Aukje Broers (orgel) en het Noordhollands Bach Orkest. Het geheel stond onder leiding van Hans van Steenbergen. Plaats: Oosterkerk (HOORN). Donderdagavond beluisterd door Regina Arbouw.

De belangstelling voor dit concert was overweldigend groot. Voor de vijtiende maal in successie werd de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Het is duidelijk dat deze uitvoering op de Witte Donderdag een echte traditie is geworden.
Soli Deo Gloria heeft zich er al die jaren organisatorisch en cultureel keihard voor ingespannen. Tijdens de uitvoering van donderdag konden de talrijke toehoorders genieten van een bijzondere versie van de Johannes Passion.
Het grote koor zong ontspannen, de zang in de koren was emotioneel en boordevol dynamiek. De koralen werden bijzonder fraai gezongen, de goede timing en alerte inzetten ademden de sfeer van willen presteren. Deze prestaties van het grote koor tonen aan dat een zo groot muziekwerk als deze passie nooit routine wordt, maar ieder jaar zijn eigen karakter meekrijgt.
Gedurende de avond waren er genoeg memorabele momenten, maar de zang en bevlogenheid die in het slotkoor en het daarop volgende koraal te horen en te voelen waren, klonken integer en bijzonder emotioneel.
De solisten voor het koor maakten van hun aandeel in de avond een mooie bijdrage. De aria's werden goed gezongen, waarbij aangetekende moet worden dat de stem van de tenor Hans Timmermans in de loop van de avond aan kracht en verbeelding won.
De Evangelist (Ludwig van Gijsegem) is geen onbekende in Hoorn, maar hij heeft zich dit jaar onderscheiden door een humane vertelling vol nuances en echte menselijke reacties. De bas Nanco de Vries (Christus) zong een uitstekende partij.
Geen echte feestelijkheden bij dit derde lustrum maar wel een ovationeel applaus, waarvan het grootste deel bestemd was voor het koor en dirigent, met organiste Aukje Broers.

Regina Arbouw
29-3-1997