concert 12 november 2006


Soli Deo Gloria

Concert door de C.O.V. Soli Deo Gloria, op zondag 12 november in de Oosterkerk te Hoorn. Solisten waren Ellen Schuring (sopraan), Antje Lohse (alt), Joost van der Linden (tenor) en Matthijs Mesdag (bas). Aukje Broers speelde orgel met het Noordhollands Bach Orkest. Het geheel stond onder leiding van dirigent Marcel Joosen.

Voor de luisteraars van de volle Oosterkerk een heerlijk muziekmiddag: Mozartjaar, dus twee grote missen: een van Mozart, de ander van Haydn, en een uitvoering op hoog niveau.
Geopend werd met twee kleinere werkjes van Mozart, het Ave Verum Corpus KV 618, en Laudate Dominum KV 339 met soliste Ellen Schuring. Zo waren solisten koor en orkest 'warm' voor de 'Krönungsmesse'.
Misschien zong het koor een beetje bescheiden in het begin, hooguit te merken in het iets te langzame tempo van het Kyrie en het Gloria, maar de uitvoering verdiende en kreeg een prima waardering. De solisten zonder uitzondering mooi. Zo ook het Bach Orkest, waar de fagot, hoorn en de hobo's een fraaie begeleiding neerzetten. Ook de paukenist speelde een prima partij. Vooral het Agnus Dei was indrukwekkend: knappe inzet, ontroerend gezongen en perfect afgesloten.
Na de pauze zong het koor de 'Schöpfungsmesse" H. 22 van Haydn, met merkbaar iets meer flair, want complimentjes in de pauze missen nooit hun uitwerking. Een zeer overtuigend Kyrie leidde deze mis in. Ondanks dat het aantal tenoren beperkt is, was deze stem toch goed hoorbaar naast de grote sopraansectie, die een enkele maal eraan moet denken dat er nog meer stemmen zijn die mooi kunnen klinken. Maar je kunt een koor moeilijk enthousiasme verbieden. Hoezeer het koor zelf meegenoot bleek na de zeer fraai gezongen solistische inleiding van het Agnus Dei. De koorinzet was maar precies op tijd dank zij de strakke leiding van Marcel Joosen.

De COV kan terugzien op een bijzonder geslaagde uitvoering van dit Mozart/Haydn concert.

WIM MEILOF
Noordhollands Dagblad, 13-11-2006