concert 13 april 2006


Soli Deo Gloria

Uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach door de Christelijke Oratorium Vereniging "Soli Deo Gloria" uit Hoorn in de Oosterkerk op 13 april. Met medewerking van het Noordhollands Bach Orkest. Het geheel stond onder leiding van Marcel Joosen. De kerk was helemaal bezet.

De in het Evangelie van Johannes veel grotere dramatiek rond Jezus dan in andere Evangeliën. Zijn bijna sarcastische toon tegen de Joodse Raad en Pilatus kwamen in deze vierentwintigste uitvoering van Bachs Johannes Passion door "Soli Deo Gloria" volledig uit de verf. Marcel Joosen liet met het zeer goed zingende COV reeds in het openingskoor "Herr, unser Herrscher" horen dat de uitvoering een sterk evangelische zou zijn. Mede door onder andere het beheerste tempo en de mooie fraseringen. De dood aan het kruis staat vast en is onontkoombaar. Zo zong evangelist Ludwig van Gijsegem, en maakte vaak eigen stem ondergeschikt aan de tekst. Julian Hartman vertolkte de Christus partij, een mooie bas, die Jezus een koninklijke glans gaf, als Koning, maar niet op deze aarde.
In de uitlevering door de joden aan Pilatus liet het koor een van de hoogtepunten van hun zang horen. Maar ook met het slotkoor "Ruhet wohl" verdiende het koor veel respect voor zuiverheid, verstaanbaarheid en grote harmonie in de totale koorklank.
Alt Antje Lohse paste met haar ietwat fréle stem wonderschoon in de aria "Es ist vollbracht", begeleid door de barokke instrumenten viola da gamba en luit. Bassolist Hans de Vries zong beide bas-aria's op fraaie wijze, en in zijn rol als Pilatus klonk hij moeiteloos over de schreeuwende joden heen.
In de aria "Jesus ist Tot", soleerde sopraan Diane Verdoodt zeer onroerend, al zou haar lage register iets meer volume mogen hebben.
Het continuo, orgel en cello, vormde de vaste basis in de ge hele uitvoering. Zeer toonvast en ondanks de grote afstand tussen orgel en orkest, vonden ze elkaar steeds moeiteloos.
Het magistraal gezongen slotkoraal "Ach Herr, lass dein lieb Engelein" vormde de samenvatting van een indrukwekkende uitvoering van deze Passiemuziek van Johan Sebastiaan Bach door "Soli Deo Gloria".

WIM MEILOF
Dagblad voor West-Friesland, 15-4-2006