concert 5 april 2007


Prachtige zilveren uitvoering Passie

Uitvoering van de 'Johannes Passion' van J.S. Bach door de Christelijke Oratorium Vereniging "Soli Deo gloria' met de solisten Diane Verdoodt (sopraan), Liesbeth van der Loop (alt), Jeroen de Vaal (tenor, aria's), Igor Bogaert (bas, aria's), Ludwig van Gijsegem (tenor, Evangelist), Jelle Draijer (bas, Christus), Margriet Verzijl (luit), Takeshi Sudo (viola da gamba), Beitske Verheij (cello continuo) en Aukje Broers (orgel). Zij werden begeleid door het Noordhollands Bach Orkest, het geheel stond onder leiding van Marcel Joosen. De belangstelling voor deze, de vijfentwintigste editie van de 'Johannes Passion' op Witte Donderdag in de Oosterkerk te HOORN, was overweldigend groot.

Het koor heeft in deze passie een grote rol in het muzikaal vertalen van de turbulentie voorafgaand en tijdens de lijdensweg van Christus op Goede Vrijdag. Vanaf het openingskoor 'Herr unser Herr' zong het koor helder, puntig en transparant. Sopranen en alten waren prima in evenwicht. De bassen vormden een uitstekende muzikale basis. De tenoren zongen aanvankelijk nogal behoedzaam. Maar in de voortgang van de avond groeide de zang van deze groep uit tot een volwaardige partij en tegenpartij.
Vooral in de korte volkskoren was de emotie, het temperament een belangrijk component in de zang van Soli Deo Gloria. Daarbij brachten de contrasten tussen de lange muzikale lijnen en de korte, bijna staccato passages de volkswoede heel dichtbij.
De prachtige gezongen koralen brachten intimiteit en devotie in deze passie. De kracht van het grote koor lag in de uitstekende uitwerking van deze dramatiek. Deze muizkale tegenstellingen kwamen niet vanzelf tot stand, dirigent Marcel Joosen wist het koor de hele uitvoering door te motiveren.
Joosen bleek een actief dirigent. Deze actie werd ook door het koor vertaald in beweging, fysiek en muzikaal.
De prestaties van de solisten sloten prima aan op die van het koor, Jelle Draijer zong een schittende Christuspartij. Waardig en emotioneel.
Evangelist Ludwig van Gijsegem verhief zijn voordrachten tot boeiende, dynamische vertellingen. Hij werd hierin uitstekend gebeleid door de organiste en celliste. Sopraan en bas vervulden hun aria's met gevoel en passie. De bas Igor Bogaert speelde ook de kleine rollen van Petrus en Pilatus. Daarbij vormde hij door voordracht en podiumgedrag Pilatus tot een man van gewicht. Van beslissingen. Historisch juist, en indrukwekkend gedaan.
De zilveren uitvoering van de Johannes Passion in Hoorn was prachtig, met deze prestatie maakte Soli Deo Gloria haar vaste plaats op de Hoorns [sic: Hoornse] concertagenda helemaal waar.

REGINA ARBOUW
Dagblad voor West-Friesland, 6-4-2006