concert 9 april 2009


Prachtige 'Johannes Passion' door Soli Deo Gloria

'Johannes Passion', door Soli Deo Gloria o.l.v. Marcel Joosen. M.m.v. Elma van den Dool (sopraan), Hetty Jansen (alt), James Dewi (tenor), Igor Boogaert (bas), Ludwig van Gijsegem (evangelist), Hans de Vries (Christus), Margriet Verzijl (luit), Takeshi Sudo (viola da gamba), Aukje Broers (orgel) en het Noordhollands Bach Orkest. Bijgewoond op donderdag 9 april in de Oosterkerk te Hoorn.

Het koor kent Bach, het koor kent de 'Johannes Passion', dat zijn de uitgangspunten aan het begin van deze avond. Het openingskoor - met zijn grote turbulentie in tekst en muziek - is een goede graadmeter voor deze stelling en het klopte. De zang was sterk en soepel en bleef dat ook in de korte volkskoren, in antwoord op de vragende Christus.
Soli Deo Gloria bleef temperamentvol en emotioneel zingen, passend bij de wrevel van de massa over de twijfel van Pontius Pilatus en de algemene volkswoede. In de uitvoering van de koralen bleek de veelzijdigheid, de grote wendbaarheid van het koor. Zij werden prachtig vertolkt, het koor zong met een gelukkige mengeling van prioriteit en distantie.
Dit oratorium kent gelukkig veel koralen, de koorklank bleef hecht en vooral heel evenwichtig, dat maakte de verschillende stemmengroepen in de samenklank goed te onderscheiden. Het was en het bleef de hele avond prachtig. Niet alleen in zichzelf was het koor een sterke eenheid, in de samenwerking met orkest en solisten bleef het sterk zonder te domineren. De drie-eenheid van koor, orkest en solisten werd door de dirigent strak gehouden, zo was ze dienstbaar aan de klank, aan de opvatting en vooral aan de gehele uitvoering.
De solisten pasten goed bij het koor, ze zongen gedreven en nauwkeurig. Sopraan Elma van den Dool zong bevlogen, zij heeft een opvallend mooie dictie, goed afgewogen lichaamstaal. Ludwig van Gijsegem groeit in zijn rol als evangelist, het wordt elke keer nog fraaier, nog subtieler. De Christuspartij van Hans de Vries werd sober gezongen, ieder woord precies afgewogen, voorbeeldig geplaatst. De uitvoering bezat volop elan en veerkracht, de bijval ervoor was langdurig en welgemeend.

REGINA ARBOUW
Noordhollands Dagblad, 11-4-2009