concert 16 december 2001


Soli Deo Gloria verdient lof

Uitvoering door de Christelijke Oratorium Vereniging Soli Deo Gloria met medewerking van Diana Verdoodt (sopraan), Harda van Wageningen (alt), Ludwig van Gijsegem (tenor), Evert Jan Nagtegaal (bariton), Henk van Heijnsbergen (bas), Aukje Broers (orgel) en het Noordhollands Bach Orkest. Algehele leiding Marcel Joosen. Gehoord: gistermiddag in de Oosterkerk (HOORN).

Op het programma stond het oratorium "Judas Maccabeus" van Georg Friedrich Händel. De belangstelling hiervoor was overweldigend groot. Judas Maccabeus vertelt het verhaal van de strijd, de overwinning, een nieuwe beproeving en de uiteindelijke bevrijding van het joodse volk door de eigen veldheer Judas Maccabeus. In het oratorium wisselen zege en wanhoop elkaar af, de muziek hierbij werd zorgvuldig opgebouwd in afwachting van de eindzege, de ultieme triomf voor de joden. Soli Deo Gloria gaf een getrouwe representatie van de stemmingen die het joodse volk volgens het verhaal in de greep hielden.
Het koor toonde zondagmiddag een buitengewoon grote muzikale samenhang, waarbij de afzonderlijke stemmengroepen sterk genoeg waren om zich te profileren. De alten vormen een mooie, stabiele klankeenheid, die de eigen plaats kent en bewaakt. Rustige zang werd afgewisseld met mooie, melodieuze momenten. Het vermogen tot stemmingswijziging van alle koorleden was duidelijk in de koren "How vain is the man" en "Ah, wretched Israel". Deze twee uitingen, waaraan zo direct na elkaar lucht gegeven moest worden, vertolkten een wereld van verschil in de volksstemming. De tegenstelling van triomf en verdriet was hoorbaar en voelbaar.
De recitatieven en aria's van de solisten werden helder en goed gepresenteerd en gezongen. Tijdens het concert won de zang van de alt belangrijk aan verstaanbaarheid, de muzikaliteit was vanaf het begin goed. Dit oratorium kent een groot aantal duetten, deze waren steeds van grote schoonheid. De beroemde instrumentatie van Handel, met een grote rol voor orgel en koperblazers, werd uitstekend ingevuld door het is orkest en de organiste. Het krachtige, triomferende koor "See the conquering hero comes" was het hoogtepunt van deze middag.
Gelukkig was het toen nog niet op, het laatste koorwerk was een stijlvol gezongen "Hallelujah". Het enthousiasme na afloop van het concert was groot, uit het ovationele applaus bleek dat de inzet van allen en de kwaliteit van de uitvoering alom herkend en gewaardeerd waren.

REGINA ARBOUW
Noordhollands Dagblad, 17-12-2001